Voor iedereen een passende mogelijkheid: creatief verhalen online proza scenario begeleiding bij manuscript schrijven

De Boekenclub

geleid door Jelte Nieuwenhuis en Annemarie de Gee

3 zondagmiddagen per jaar

 

Het Schrijfcentrum organiseert drie keer per jaar De Boekenclub. Ontmoet andere lezers, mede-schrijvers, cursisten, docenten van Het Schrijfcentrum, en al die anderen die van literatuur houden. Naderhand is er een borrel.

 

Eerstvolgende Boekenclub: zondag 23 juni 2024

 

We lezen Verboden schrift van Alba de Céspedes. Schrijf je in!

 

Samen met redacteur en literair agent Jelte Nieuwenhuis gaan we diep in op alles waar je als schrijver ook mee te maken krijgt: stijl, vorm en inhoud, karakterontwikkeling, gebruik van tijd, ruimte en zeggingskracht. Want als je echt wilt schrijven, moet je vooral ook écht lezen. De boeken die we uitzoeken bevinden zich aan de randen van de literatuur; ze hebben iets bijzonders; ze zijn onder bijzondere omstandigheden geschreven, uitgegeven of (her)ontdekt.

 

Als je komend seizoen (2023-2024) een cursus of begeleidingstraject bij Het Schrijfcentrum volgt, mag je de boekenclubs gratis bijwonen. Bevestig wel even je komst. Alle anderen betalen 50 euro.

 

Over het boek

Rome in de jaren vijftig: eigenlijk zou Valeria alleen sigaretten voor haar man halen bij de tabakszaak, maar ze koopt ook een schrift. Op dat moment weet ze (nog) niet welke consequenties deze daad zal hebben.

Valeria leidt het bescheiden en onopvallende leven van een vrouw uit de middenklasse, zoals miljoenen Italiaanse vrouwen. Ze is moeder, echtgenote, kantoorbediende. Meer ziet niemand in haar, haar eigen naam heeft ze al jaren niet meer gehoord, zelfs haar man noemt haar ‘mama’. Maar wanneer ze in haar schrift begint te schrijven, verandert er geleidelijk iets in Valeria. Ze tast haar innerlijk af, gaat op zoek naar haar eigen verlangens en angsten.

 

Verboden schrift is een intiem meesterwerk en een geweldig tijdsdocument ineen, van een ten onrechte vergeten auteur.

 

 

Meer informatie? Ga naar de website van uitgeverij Meridiaan

 

Jelte Nieuwenhuis

(Redacteur/literair agent)

“Lezen is voor mij een vorm van magie. De werkelijkheid zoals die zich in het dagelijks leven aan je aandient is vaak een beetje plat en eenvormig — logisch, want je moet in in je waarneming ervan tevredenstellen met je eigen zintuigen en je eigen brein. Terwijl: als je leest kun je uren achter elkaar de zintuigen en het brein van een ander lenen! Via je eigen boekenkast heb je dus in zekere zin toegang tot honderden, duizenden andere werelden. Soms is het daarbij verleidelijk om je te beperken tot werelden die lijken op die van jou, dat voelt misschien veilig, maar durf eens wat verder te gaan, durf je eens te verplaatsen in het hoofd van iemand wiens blik je maar amper kunt vatten. Niet in de eerste plaats omdat dat verstandig is of omdat je er een beter mens van wordt, nee, omdat het magisch is en geestverruimend, maar dan zonder dat je er drugs voor hoeft te gebruiken. Een boek is misschien wel het meest geestverruimende middel dat er bestaat. Daarom ben ik literatuurwetenschap gaan studeren, daarom ben ik redacteur geworden, en literair agent. Omdat ik die geestverruiming met anderen wil delen, omdat ik schrijvers wil helpen om hun eigen geest te verruimen, zodanig dat er ruimte ontstaat om het verhaal te vertellen waarvan ze het bestaan in henzelf ergens wel vermoeden, maar waarvan ze nooit hadden durven dromen dat ze het daadwerkelijk als een kostbaar edelmetaal uit zichzelf op weten te diepen.”

 

De Boekenclub

Wanneer: 3 zondagmiddagen van 15.00 – 18.00 (inclusief borrel)

Data: 29 oktober 2023, 25 februari 2024, 23 juni 2024

Waar: in onze schrijfstudio in Amsterdam-Noord

Laat weten dat je erbij bent!

 

Groetjes van Annemarie en Jelte

Deel deze cursus op: