Voor iedereen een passende mogelijkheid: creatief verhalen online proza scenario begeleiding bij manuscript schrijven

De Boekenclub

geleid door Jelte Nieuwenhuis en Annemarie de Gee

3 zondagmiddagen per jaar

 

Het Schrijfcentrum organiseert drie keer per jaar De Boekenclub. Ontmoet andere lezers, mede-schrijvers, cursisten, docenten van Het Schrijfcentrum, en al die anderen die van literatuur houden. Naderhand is er een borrel.

 

Eerstvolgende Boekenclub: zondag 25 februari 2024

We lezen Grappen voor de schutters van Maazen Marouf. Schrijf je in!

 

Samen met redacteur en literair agent Jelte Nieuwenhuis gaan we diep in op alles waar je als schrijver ook mee te maken krijgt: stijl, vorm en inhoud, karakterontwikkeling, gebruik van tijd, ruimte en zeggingskracht. Want als je echt wilt schrijven, moet je vooral ook écht lezen. De boeken die we uitzoeken bevinden zich aan de randen van de literatuur; ze hebben iets bijzonders; ze zijn onder bijzondere omstandigheden geschreven, uitgegeven of (her)ontdekt.

 

Als je komend seizoen (2023-2024) een cursus of begeleidingstraject bij Het Schrijfcentrum volgt, mag je de boekenclubs gratis bijwonen. Bevestig wel even je komst. Alle anderen betalen 50 euro.

 

Over het boek

 

De absurdistische oorlogsverhalen van de Palestijns-IJslandse schrijver Mazen Maarouf zijn ongelooflijk grappig, maar even verontrustend. Ze balanceren op de grens van realiteit en fantasie. De dood is altijd aanwezig, maar ook de kunst om van het leven een grap te maken. Volgens The Guardian is het het enige juiste antwoord: ‘zwarte humor zoals we die aantreffen bij Cortázar, Beckett, Kafka en Brecht.’

 

Grappen voor de schutters is een bundel met verhalen in oorlogsgebied vanuit het perspectief van een jongen. Onbevangen, naïef, maar ook wraaklustig beziet hij de wereld om zich heen. Schrijver, journalist en vertaler Mazen Maarouf werd in Beiroet geboren als zoon van Palestijnse vluchtelingen, waar hij jarenlang werkte als leraar scheikunde en natuurkunde.

 

Annemarie de Gee

“Met de verschrikkelijke situatie tussen Israël en Gaza in mijn achterhoofd, heb ik des te meer behoefte mooie dingen te lezen, juist nu uit deze regio.”

 

 

Meer informatie? Ga naar de website van uitgeverij De Harmonie

 

Jelte Nieuwenhuis

“Lezen is voor mij een vorm van magie. De werkelijkheid zoals die zich in het dagelijks leven aan je aandient is vaak een beetje plat en eenvormig — logisch, want je moet in in je waarneming ervan tevredenstellen met je eigen zintuigen en je eigen brein. Terwijl: als je leest kun je uren achter elkaar de zintuigen en het brein van een ander lenen! Via je eigen boekenkast heb je dus in zekere zin toegang tot honderden, duizenden andere werelden. Soms is het daarbij verleidelijk om je te beperken tot werelden die lijken op die van jou, dat voelt misschien veilig, maar durf eens wat verder te gaan, durf je eens te verplaatsen in het hoofd van iemand wiens blik je maar amper kunt vatten. Niet in de eerste plaats omdat dat verstandig is of omdat je er een beter mens van wordt, nee, omdat het magisch is en geestverruimend, maar dan zonder dat je er drugs voor hoeft te gebruiken. Een boek is misschien wel het meest geestverruimende middel dat er bestaat.”

 

De Boekenclub

Wanneer: 3 zondagmiddagen van 15.00 – 18.00 (inclusief borrel)

Data: 29 oktober 2023, 25 februari 2024, 30 juni 2024

Waar: in onze schrijfstudio in Amsterdam-Noord

Laat weten dat je erbij bent!

 

Groetjes van Annemarie en Jelte

Deel deze cursus op: