Voor iedereen een passende mogelijkheid: creatief verhalen online proza scenario begeleiding bij manuscript schrijven

Minicursus verhalen vertellen

Hoe worden verhalen verteld?

5 donderdagen in februari en maart 2024

Deze cursus is interessant voor iedereen die van verhalen houdt. Het geeft je inzicht in hoe verhalen eigenlijk worden verteld, en welke mogelijkheden er zijn. Of je nou drama, een romantische romcom, thriller, of doorwrocht literair meesterwerk schrijft, redacteur en schrijfdocent Esmé Wekker laat zien dat in bijna elk verhaal de verhaalstructuur van Aristoteles te ontdekken valt. (al zijn lang niet alle auteurs/scenaristen zich daar van bewust) Voor je eigen werk kun je je hierdoor laten inspireren!

 

We beginnen bij de Oude Grieken. Gaandeweg lezen we teksten die steeds dichter bij de huidige tijd aansluiten, met uiteindelijk de prachtige film Moonlight. De deelnemers zal gevraagd worden om zelf een boek of film mee te nemen zodat we die kunnen analyseren. Elke les doen we een schrijfoefening om de vrijheden van een goede structuur aan den lijve te ondervinden. Dit kan je natuurlijk gebruiken in je eigen toneelstuk, kort verhaal of roman.

 

Niets om huiverig voor te zijn

Structuur is leuk en helpt je om een creatieve tekst gestalte te geven. Het is een concreet hulpmiddel om je eigen verhaal in op te tuigen. Je zult zien hoeveel uitkomst het kan bieden bij allerlei onderdelen die je tegenkomt bij het schrijven: opbouw, spanningsboog, personage- en plotontwikkeling.

 

Na deze cursus kijk, lees en schrijf je met meer plezier en scherpte.

 

Esmé Wekker laat zien dat structuur een onmisbaar hulpstuk bij het schrijven is. Voor als je aan het begin staat van een te schrijven verhaal, of juist bij de voltooiing ervan. Laat structuur vóór je werken en niet tegen je!

 

De docent 

Esmé Wekker (1975) is freelance redacteur bij verschillende uitgeverijen, onder andere Ambo Anthos, Luitingh Sijthoff, Singel Uitgeverijen en Overamstel Uitgevers. Ook begeleidt zij auteurs die (nog) geen uitgeverij hebben bij het ontwikkelen van hun manuscript. Ze geeft les aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht op de opleiding Writing for Performance.

 

Esmé studeerde af in de Literatuurwetenschappen en van de Toneelacademie. Haar theaterachtergrond maakt dat zij bij elke tekst denkt: ‘Kan ik het spelen?’ Zo helpt zij auteurs hun verhalen tot leven te brengen.

www.voorauteurs.nl

 

Foto: Bob Bronshoff

 

De minicursus Verhalen vertellen kost 595 euro (excl. btw)

 

Werk je in de culturele of creatieve sector? Dan kom je in aanmerking voor de financieringsregeling van PPO Werktuig!

 

Data: 1, 15, 29 februari, 14, 28 maart 
Tijd:
donderdagen van 19.15 uur tot 21.45 (om 19.00 staat de koffie en thee klaar)
Waar: in onze schrijfstudio in Amsterdam – Noord

Deel deze cursus op: