Voor iedereen een passende mogelijkheid: creatief verhalen online proza scenario begeleiding bij manuscript schrijven

Minicursus opbouw & structuur

Hoe bouw ik structuur in mijn verhaal?

5 dinsdagen vanaf 30 mei

 

Huiver jij ook bij het woord ‘structuur’? (maar weet je dat je er niet onderuit kan?) Denk je dat structuur aanbrengen in een creatieve tekst de ‘flow’ doorbreekt? Dat het te moeilijk is, dat je niet ‘zo’n soort schrijver’ bent, of het je ze zeer zal beperken? Dan is deze cursus precies wat je nodig hebt; structuur aanbrengen geeft namelijk vrijheid. Het is een concreet hulpmiddel om je eigen verhaal in op te tuigen. Redacteur en schrijfdocent Esmé Wekker laat zien dat structuur een onmisbaar hulpstuk bij het schrijven is. Voor als je aan het begin staat van een te schrijven verhaal, of juist bij de voltooiing ervan. Laat structuur vóór je werken en niet tegen je!

 

Aan de hand van de structuur volgens de oude Griek Aristoteles zullen we je eigen werk en dat van anderen onder de loep nemen. Je zult zien hoeveel uitkomst het kan bieden bij allerlei onderdelen die je tegenkomt bij het schrijven: opbouw, spanningsboog, personage- en plotontwikkeling. Je krijgt inzicht in op welke wijze verhalen verteld worden; op die manier leer je als schrijver niet alleen voor jezelf schrijven, maar ook voor een (toekomstige) lezer.

 

Aan het einde van de lessenreeks ga je met vertrouwen de zomer in. Misschien om je manuscript nu écht af te maken. Of er juist eindelijk aan te beginnen. Je weet hoe je de wetten van Aristoteles kunt inzetten voor eigen gebruik. Je hebt een heldere opzet voor een verhaal, en je kunt kort en bondig vertellen over wat je aan het schrijven bent.

 

De docent 

Esmé Wekker (1975) is freelance redacteur bij verschillende uitgeverijen, onder andere Ambo Anthos, Luitingh Sijthoff, Singel Uitgeverijen en Overamstel Uitgevers. Ook begeleidt zij auteurs die (nog) geen uitgeverij hebben bij het ontwikkelen van hun manuscript. Ze geeft les aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht op de opleiding Writing for Performance.

 

Esmé studeerde af in de Literatuurwetenschappen en van de Toneelacademie. Haar theaterachtergrond maakt dat zij bij elke tekst denkt: ‘Kan ik het spelen?’ Zo helpt zij auteurs hun verhalen tot leven te brengen.

www.voorauteurs.nl

 

Foto: Bob Bronshoff

 

De minicursus opbouw & structuur kost 595 euro (excl. btw)

 

Werk je in de culturele of creatieve sector? Dan kom je in aanmerking voor de financieringsregeling van PPO Werktuig!

 

Data: 30 mei, 13, 20, 27 juni, 4 juli 
Tijd:
dinsdagen van 19.15 uur tot 21.45 (om 19.00 staat de koffie en thee klaar)
Waar: in onze schrijfstudio in Amsterdam – Noord

Deel deze cursus op: